Interieurtips

INTERIEURTIP #1
Laat je niet meevoeren door trends, maar ga voor wat bij je past. Het allerbelangrijkste is dat jij je thuis voelt in je interieur. Kies dus wat jïj wilt, ook al is het wat afwijkend. Het geeft je huis of bedrijfspand wel de persoonlijkheid die het nodig heeft. Er is al genoeg doorsnee in de wereld.
Uitgesproken keuzes geven een interieur persoonlijkheid. Deze kun je maken door een bank in een knalkleur te kiezen, maar ook met iets wat je makkelijker of goedkoper kunt vervangen. Zoals een nieuw behang of een ander kleurtje op de muur. 

INTERIEURTIP #2
Iedereen denkt na over meubilair en kleuren, soms zelfs over verlichting, maar vergeet vaak wel een ander belangrijk onderdeel van het interieur: Akoestiek! Heel bepalend voor je welzijn.
Als je kiest voor een harde vloer van hout of beton in combinatie met gestuukte wanden, en je wil veel grote ramen, dan zijn goede raambekleding, gestoffeerd meubilair en bijvoorbeeld een kleed oplossingen die een huis of kantoor op meerdere manieren warmer maken. 

INTERIEURTIP #3
Hoe lekker is het om een eigen knusse plek te hebben in huis? Zoek een fauteuil of loungebank, investeer in mooie gordijnen, hang een foto op van een moment waaraan je fijne herinneringen hebt. Iedereen zou zo'n plek moeten hebben waar je tot rust kunt komen, even weg van de drukte.
Besteed ook eens extra aandacht aan de plek waar alle gezinsleden samenkomen. Dat kan de woonkamer zijn, maar ook de keuken. Creëer hier een ontmoetingsplek die uitnodigt om er tijd door te brengen. Zo'n spil van het huis is belangrijk.

INTERIEURTIP #4
De meeste mensen gaan eerst verbouwen en dan aan de slag met het interieur. Draai dit eens om. Maak een totaalplan en werk in alle rust toe naar het eindresultaat. Zo'n plan kan best gefaseerd worden uitgewerkt en uitgevoerd.
Waar moeten de aansluitingen bijvoorbeeld komen en waar is verlichting nodig? Als je eerst bepaalt hoe je huis of kantoorruimte eruit komt te zien, kun je tijdens de verbouwing al rekening houden met deze zaken. Het scheelt extra werk tijdens het bouwproces én geld en concessies. Ook wordt het zo nooit een allegaartje.

INTERIEURTIP #5
De eerste stap bij het inrichten is bedenken welke plek het meest geschikt is voor bepaalde woonfuncties. Bestudeer ruimte, lichtinval en geluid. De plek van de tv heeft weinig daglicht nodig, terwijl een middagzonnetje aan de eettafel weer erg fijn is.
Geef je interieur een eigen karakter door strak design met bijvoorbeeld een massief houten tafel te combineren. Sfeer zit hem in de mix van de juiste materialen, kleuren en structuren.

INTERIEURTIP #6
Stel een duidelijke limiet aan wat je wilt uitgeven aan de totale verbouwing. En communiceer daar duidelijk over naar een interieurarchitect. Mensen zijn vaak angstig om bedragen te noemen. Maar wij zijn er om dit budget te bewaken, je te begeleiden en om er samen wat moois van te maken. Vertrouw daarop!
Probeer er tijdens een eerste gesprek met een interieurarchitect achter te komen of de 'klik' aanwezig is. Het juiste gevoel is bepalend voor het verdere ontwerptraject en het uiteindelijke resultaat van je nieuwe interieur of verbouwing.

INTERIEURTIP #7
Als je erg gehecht bent aan een meubel geef dit dan een tweede kans in een nieuw interieur. Stukken met emotionele waarde geven een huis een identiteit en warmte. Handhaaf ze en geef ze een mooie nieuwe plek.
Laat persoonlijke elementen zoals souvenirs van reizen, erfstukken en kunst terugkomen na een verandering of verbouwing. Door ze te groeperen en te combineren met nieuwe elementen behoud je persoonlijkheid en sfeer in je interieur.

INTERIEURTIP #8
Vraag je bij het indelen en inrichten van een ruimte altijd af hoe het kán, en niet hoe het moet. Probeer out-of-the-box te denken.
Je een voorstelling maken van hoe iets thuis uitpakt, is echter lastig. Schuw dan ook niet het advies van een expert. Met een 3D-tekening bijvoorbeeld krijg je een realistisch beeld van hoe het gaat worden: meubels, kleuren, maar ook verlichting. Het is een kleine investering, maar uiteindelijk verdient het zich terug en pluk je er de vruchten van.

INTERIEURTIP #9
Zet liever enkele grote stukken neer dan veel kleine. Dit houdt een ruimte rustig en je voorkomt een rommelig effect. Zo creëer je een goede basis die kan worden 'aangekleed' met kunst, accessoires en persoonlijke items. Ga bijvoorbeeld voor een mooie designvaas op een dressoir. Je maakt zo van een bijzonder stuk een eyecatcher en je creëert bovendien een rustig beeld.
Let hierbij wel goed op verhoudingen. Kleine meubelstukken kunnen verloren raken in een te grote ruimte terwijl grote meubels een ruimte kleiner kunnen laten lijken.

INTERIEURTIP #10
Er is geen interieur of ruimte waar niets op aan te merken is. Maar weinig huizen zijn ideaal. Te donker, te smal, te lang. Neem deze 'negatieve' eigenschap als uitgangspunt en ga hiermee aan de slag. Minpunten kun je met wat leuke trucjes ombuigen in iets positiefs.
Heb je een hoog plafond? Maak het intiem door de verlichting niet hoger dan anderhalve meter te plaatsen. Lijkt de gang wel een tandartspraktijk? Schilder de muur waartegen het licht weerkaatst in een donkere kleur. Met standaard interieur-regels zorg je voor een goede basis en ben je al een heel eind.

EXTRA TIPS

KLEUREN
Verschillende tinten van dezelfde kleur bij elkaar gebruiken? Gewoon doen! Zet gerust zeven items in verschillende tinten rood, en zelfs van verschillende structuren, bij elkaar. Kleur hoeft echt niet met fluwelen handschoenen te worden toegepast in een interieur. 

COMBINEREN
Het is ingeburgerd om een tekening voor een nieuwe keuken of badkamer te laten maken, maar gek genoeg gaan we met de woonkamer of ons kantoor zo aan de slag. Van alles het beste exemplaar kopen, maakt nog geen mooi interieur. Maak een plan, of laat dit maken! De mooiste stukken uit je kledingkast vormen samen ook niet altijd een goede outfit.

ADEMEN
Men heeft de neiging om meubels zo ver mogelijk de hoek in te drukken. De bank helemaal tegen de muur en de kast pal naast de gordijnen. Terwijl een interieur lucht krijgt als je meubels de ruimte geeft. Trek die bank dus een paar centimeter naar voren en de kast net even iets uit de hoek. De meubels komen dan ook beter tot hun recht. 

Tip der tips!
Neem eens een professional in de arm. Tegenwoordig is dit erg laagdrempelig en je bepaalt als opdrachtgever zelf in hoeverre je de regie uit handen geeft. De kosten zijn zeer acceptabel terwijl het woongenot wat je er door krijgt eigenlijk onbetaalbaar is. Preekje voor eigen parochie ;-) maar daardoor niet minder waar!

Lees hier de ervaringen van opdrachtgevers die u voorgingen, en laat u overtuigen!